ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

2016-2018

Βράβευση Oμότιμου καθηγητή Ν. Χατζηχρηστίδη από το Τμήμα Χημείας

07/11/2018

Το Τμήμα Χημείας της NKUA – εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθ. Χριστιάνα Μητσοπούλου και τον  Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιομηχανικής Χημείας, καθηγητή Ερμόλαο Ιατρού, τίμησε τον  Καθηγητή Νικόλαο Χατζηχρηστίδη – επί πολλά έτη Πρόεδρο του Τμήματος και Διευθυντή του Εργαστηρίου της Βιομηχανικής Χημείας αλλά και θεμελιωτή της Χημείας Πολυμερών με το βραβείο:

Chairs Award of Excellence

για τη σημαντική συμβολή του στην έρευνα, την καθοδήγηση νέων επιστημόνων, τη διδασκαλία και τη διοίκηση στη Χημεία στην Ελλάδα.

Μετά από αυτό, ο καθηγητής Ν. Χατζηχρηστίδης άνοιξε το διεθνές συνέδριο Athens Conference on Advances in Chemistry (Oct 30 to Nov 2) που διοργανώθηκε από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ για την 100η επέτειο του Τμήματος με διάλεξη 45 λεπτών με τίτλο:

Polyhomologation: A Powerful Tool Towards Well-Defined Polyethylene-Based Polymeric Materials.”

 


 

Επιτυχία για την Ελλάδα στην 50η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας (ΙChO 2018).

23/08/2018

Σημαντική η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην προετοιμασία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα διακρίθηκε στην Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας (IChO) (50icho.eu). Φέτος στην επετειακή 50η διοργάνωση, που έλαβε χώρα από 19 έως 30 Ιουλίου στην Τσεχία και την Σλοβακία, η Ελληνική αποστολή κατάφερε και κατέκτησε τρία (3) χάλκινα μετάλλια. Την Ολυμπιακή ομάδα απετέλεσαν οι μαθητές: Εμμανουήλ Κοκκίνης – Χάλκινο μετάλλιο (Γ Λυκείου-ΓΕΛ Α. Νικολάου –Κρήτη), Κων. Ντούνης (Γ Λυκείου-ΓΕΛ Κορωπίου), Αλέξανδρος Τερζόπουλος – Χάλκινο μετάλλιο (Γ Λυκείου-2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, για 2η συνεχόμενη χρονιά) και ΑΘανάσιος Φωκαίδης-Ψύλλας – Χάλκινο μετάλλιο (Β Λυκείου-ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης). Την αποστολή πλαισίωσαν ως επικεφαλής μέντορας ο Ν. Ψαρουδάκης (Επ. Καθηγητής, Τμ. Χημείας ΕΚΠΑ) και ως μέντορας ο Α. Χρονάκης (1ο ΕΠΑΛ Πετρούπολης). Η διαδικασία επιλογής των μαθητών της Ολυμπιακής Ομάδας ήταν ένα «ταξίδι» που άρχισε με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ελλήνων Χημικών. Δώδεκα από τους 4875 μαθητές, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό εκπαιδεύτηκαν εντατικά για 6 ημέρες. Η εκπαίδευση ήταν τόσο θεωρητική όσο και εργαστηριακή.

Μετά την διενέργεια εξετάσεων επιλέχθηκαν οι 4 καλύτεροι, που αποτέλεσαν την Ολυμπιακή Ομάδα. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε στον ίδιο εντατικό ρυθμό για 2 ακόμη εβδομάδες. Η όλη διαδικασία της εκπαίδευσης έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμ. Χημείας του ΕΚΠΑ, κυρίως στα Εργαστήρια της Ανόργανης και Οργανικής Χημείας, από μέλη του Τμήματος Χημείας, με στόχο την κάλυψη της ανεπαρκούς χημική εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι μαθητές στα σχολεία της χώρας μας. Η συμβολή του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή διάκριση, ήταν καθοριστική αν αναλογιστούμε ότι έλαβαν μέρος 300 μαθητές/τριες από 76 χώρες και η ύλη που εξετάστηκαν ήταν πανεπιστημιακού επιπέδου.

Καθ. Χριστιάνα Μητσοπούλου
Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας

 


 

Nέα μόρια που μπορούν να αξιοποιηθούν στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών

20/07/2018

Έλληνες ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”, την εταιρεία χημειοπληροφορικής NovaMechanics Ltd και άλλα συνεργαζόμενα ινστιτούτα ανακάλυψαν δύο χημικές ενώσεις (μικρά μόρια) που έχουν διπλή δράση αναστολής των TNF και RANKL,  δύο πρωτεϊνών που είναι κύριοι στόχοι για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. Οι ερευνητές επέλεξαν τα δύο αυτά μόρια, αναπτύσσοντας μια νέα προσέγγιση εικονικού βιολογικού ελέγχου των φαρμάκων, ο οποίος μπορεί να επιταχύνει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PLOS Computational Biology (Melagraki G, Ntougkos E, Rinotas V, Papaneophytou C, Leonis G, Mavromoustakos T, Kontopidis G, Douni E, Afantitis A, Kollias G.

“Cheminformatics-aided discovery of small-molecule Protein-Protein Interaction (PPI) dual inhibitors of Tumor Necrosis Factor (TNF) and Receptor Activator of NF-κB Ligand (RANKL)”. PLoS Comput Biol. 2017 Apr 20; 13(4):e1005372. doi: 10.1371/journal.pcbi.1005372) και η δημοσίευση έλαβε ευρεία δημοσιότητα σε διεθνή επιστημονικά μέσα ενημέρωσης, όπως στο Eureka Alert, στο Rheumatoid arthritis news και στο Multiple sclerosis news.

Με επιπλέον έρευνα, τα προτεινόμενα μόρια T23 και T8 είναι δυνατόν να βελτιστοποιηθούν περαιτέρω για να αναπτυχθούν βελτιωμένες θεραπείες για μια σειρά φλεγμονωδών, αυτοάνοσων και οστικών παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος εικονικής σάρωσης  φαρμάκων  που προτείνεται θα μπορούσε να επιτρέψει την ανακάλυψη και άλλων αναστολέων του TNF και θα μπορούσε να τροποποιηθεί για την αναζήτηση νέων πιθανών θεραπειών και σε άλλες ασθένειες.

Πληροφορίες γι’ αυτή τη ερευνητική δραστηριότητα υπάρχει και στο διαδικτυακό χώρο http://www.ekt.gr/el/news/21027

 


 

Συμμετοχή και τρίτο βραβείο για το εργαστήριο Χημείας τροφίμων του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2018

28/06/2018

Χαράλαμπος Προεστός

Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 15784 Αθήνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Ιουνίου, στην Αθήνα, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2018. Νικητές του Διαγωνισμού, που διοργανώνει τα τελευταία 8 χρόνια ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αναδείχτηκαν και πάλι η δημιουργική νέα γενιά και η καινοτομία!  Οι συμμετέχουσες ομάδες εντυπωσίασαν την Εθνική Επιτροπή με τα ξεχωριστά προϊόντα που παρουσίασαν, τα οποία χαρακτηρίζονταν από ποιότητα, ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και σεβασμό προς το περιβάλλον. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Αίγλη Ζαππείου, 8 ομάδες φοιτητών από 9 Πανεπιστήμια της χώρας συναγωνίστηκαν με πάθος, παρουσιάζοντας τα προϊόντα που ανέπτυξαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις για την πρωτοτυπία και τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, τόσο με τη γεύση όσο και με τις συσκευασίες τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διάφοροι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και πλήθος φοιτητών.

Το 3ο βραβείο απέσπασε το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ / ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ για το προϊόν “Herbaqua”, νερό προστιθέμενης αξίας με την προσθήκη υδατικών εκχυλισμάτων βοτάνων.

Η νικήτρια ομάδα φοιτητών του ΕΚΠΑ / ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ αποτελείται (με αλφαβητική σειρά) από τους:

  • Γεωργακοπούλου Βασιλική, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
  • Λαζάρου Κωνσταντίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
  • Κούτσια Ιωάννη, Μεταπτυχιακό Φοιτητή
  • Μαλασπίνα Μελίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
  • Νάνα Κωνσταντίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
  • Προεστός Χαράλαμπος, Επ. Καθ. Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ (Επιστημονικός Υπεύθυνος)

Η ομάδα του Τμήματος Χημείας παρουσίασε το καινοτόμο προϊόν με την ονομασία “Herbaqua”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το προϊόν «Ηerbaqua» είναι ένα νερό προστιθέμενης αξίας με εκχυλίσματα καλλιεργίσιμων αρωματικών φυτών απο Έλληνες παραγωγούς. Η καινοτομία του στηρίζεται σε επιλεγμένους συνδυασμούς βοτάνων όπου παρέχουν ευεργετική δράση στον καταναλωτή. Η πλούσια αντιοξειδωτική δράση και η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα των χαμομήλι, ρίγανη, μελλισόχορτο και δίκταμο, φλισκούνι, μαντζουράνα είναι αποδεδειγμένα μέσα από πληθώρα επιστημονικών μελετών. Το Ηerbaqua διατίθεται σε συσκευασία των 330ml φιλική  προς το περιβάλλον, προσφέροντας μια νέα δροσιστική εμπειρία αλλά και ωφέλιμη στην υγεία του καταναλωτή. Το προίόν ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή και συγκεκριμένα τους Έλληνες καλλιεργητές αρωματικών φυτών.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΕΒΤ: http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMuFvw/ecotrophelia-2018

 


 

ΕΔΙΠ του Τμήματος Χημείας συμμετέχει στους 10ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων Αθλητών

27/06/2018

Ο Χριστόφορος Πολυδώρου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Χημείας, επέστρεψε από το Κάλιαρι της Σαρδηνίας όπου συμμετείχε με την Εθνική αποστολή στους 10ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων Αθλητών. Στους αγώνες αυτούς κατέκτησε την 6η θέση στα αθλήματα στίβου 100μ. και 400μ.

Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων Αθλητών, γίνονται υπό την αιγίδα της Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Ομοσπονδίας Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων (ETDSF) η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (I.O.C.). Οι φετινοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας (Ιταλία) το Κάλιαρι, το διάστημα από 17 έως 24 Ιουνίου 2018. Για πρώτη φορά η Εθνική αποστολή, αποτελούμενη από 18 αθλητές, συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες υπό την νεοϊδρυθείσα Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων (Α.Ο.Ν.Μ.).

Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες με 337 αθλητές (αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους) οι οποίοι, παρά τα προβλήματα της υγείας τους, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απέδειξαν τη δύναμη ψυχής που κρύβουν μέσα τους.

Tα αθλήματα στα οποία αγωνίστηκαν οι συμμετέχοντες αθλητές ήταν τα αγωνίσματα: στίβου, κολύμβησης, ποδηλασίας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, τένις, μίνι μαραθωνίου, τοξοβολίας, μπόουλινγκ, γκολφ, badminton και petanque.

Οι 18 αθλητές της Εθνικής αποστολής συμμετείχαν στα αθλήματα του στίβου, της κολύμβησης, της ποδηλασίας, της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και του μπόουλινγκ. Ο απολογισμός των αγώνων είναι 22 μετάλλια από τα οποία 10 χρυσά, 4 αργυρά και 8 χάλκινα.

Εκτός όμως από το αγωνιστικό μέρος, το πιο σημαντικό μήνυμα συμμετοχής στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων όπως και στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων (WTGF) είναι ο αγώνας για καλύτερη ζωή των νεφροπαθών μέσω της άθλησης και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων ως ύψιστη πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

 


 

Ένα από τα 3 πιο δημοφιλή άρθρα του 2018 της κατηγορίας “Αtoms, Μolecules, and Clusters” του περιοδικού Journal of Chemical Physics

05/06/2018

Η ερευνητική εργασία του Αποστόλου Καλέμου, επικούρου καθηγητού του εργαστηρίου Φυσικοχημείας, φέρουσα τίτλον The nature of the chemical bond in Be2+, Be2, Be2, and Be3 δημοσιευθείσα στο The Journal of Chemical Physics 145, 214302 (2016) (https://doi.org/10.1063/1.4967819) επελέγη ως μία εκ των τριών πιο δημοφιλών εργασιών στην κατηγορία Atoms, Molecules, and Clusters του εν λόγω περιοδικού (https://aip-info.org/t/1XPS-5NRAM-7BCAPVTLAC/cr.aspx).

Η ανακοίνωσις του περιοδικού έχει ως ακολούθως Highly Cited Research from The Journal of Chemical Physics. The articles featured below are some of the most influential articles from the last two years in JCP. They have been made free to download and share for a limited time.

Η χημεία είναι ένα παιχνίδι όπως το παζλ με δομικά στοιχεία τα άτομα του περιοδικού πίνακος. Εν αντιθέσει όμως με το παζλ οι δομικοί λίθοι της χημείας μπορούν να συνθέσουν μία απειρία ενώσεων, στο παζλ όμως έχουμε μία και μόνον μία δομή. Αυτό οφείλεται στο ότι τα άτομα δεν είναι άκαμπτες οντότητες δίχως εσωτερική δομή αλλά κβαντικές οντότητες με μία απειρία διεγερμένων καταστάσεων. Σε αυτές ακριβώς τις κβαντικές καταστάσεις οφείλεται ο πλούτος και η πολυπλοκότητα της χημείας. Όλη η οργανική χημεία οφείλεται στην 5S(2s12p3)  ατομική κατάσταση του ατόμου του άνθρακος (όρα π.χ. το άρθρο του W. Heitler στο International Journal of Quantum Chemistry, https://doi.org/10.1002/qua.560010104).

Στην περίπτωση του Be(1s22s2) μπορεί κάποιος να αναρωτηθή πως είναι δυνατόν ένα άτομο με δομή ευγενούς αερίου να είναι μέταλλο με σημείον τήξεως ~1300 °C; Πως εν τέλει σχηματίζεται το διατομικό μόριο Be2 το οποίον ενώ έχει μελετηθεί εκτενώς εν τούτοις δεν είναι γνωστός ο λόγος για τον οποίον τα δύο άτομα σχηματίζουν μία ενεργειακά σταθερή δομή; Στην εν λόγω εργασία δείξαμε ότι τόσο στο διατομικό Be2 όσο και στο τριατομικό Be3 τα άτομα του Be ενώνονται μεταξύ των διότι έχουν διεγερθεί στην 3P(2s12p1) ατομική κατάσταση και μπορούν να σχηματίσουν χημικούς δεσμούς. Σχηματικώς μπορούμε να τους παραστήσουμε ως εξής

Στο διατομικό μόριο υπάρχουν δύο σίγμα δεσμοί ενώ στο τριατομικό απλοί σίγμα δεσμοί μεταξύ των διεγερμένων ατόμων Be. Επί πλέον η ύπαρξις του ανιόντος Be2 οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την διεγερμένη 3P(2s12p1) κατάσταση του ατόμου. Ειδεμή δεν μπορεί να εξηγηθεί πως ένα άτομο, Be(1s22s2), με δομή ευγενούς αερίου ενώνεται με το ανύπαρκτον ανιόν του!

 


 

Βράβευση Επ. Καθηγήτρια Βιοανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Κ. Ευθυμιάδου

01/06/2018

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Επ. Καθηγήτρια Βιοανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Κ. Ευθυμιάδου και επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, τιμήθηκε με τα «Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» για το σημαντικό ερευνητικό της έργο, για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην Επιστήμη στο πεδίο “Στοχευμένα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη” ως μία από τις τρεις νέες διακεκριμένες Ερευνήτριες. Η απονομή πραγματοποιήθηκε σε μια μεγάλη τελετή, την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


 

Το Επιστημονικό Περιοδικό Green Chemistry (Royal Society of Chemistry) επέλεξε ως 2017 Hot Article Ερευνητική Εργασία του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας

14/05/2018

Η ερευνητική εργασία των Έρρικα Βουτυρίτσα, Αλέξη Θεοδώρου, Μαρούλας Κόκοτου και Χριστόφορου Κόκοτου με τίτλο: «Organocatalytic oxidation of substituted anilines to azoxybenzenes and nitro compounds: mechanistic studies excluding the involvement of a dioxirane intermediate» που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ και δημοσιεύθηκε στο Green Chemistry, 2017, 19, 1291 (Impact factor 9.13) επιλέχθηκε ως Green Chemistry Hot Article για το 2017 με ελεύθερη πρόσβαση έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2018.

Το 2013, η ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Χριστόφορου Κόκοτου εισήγαγε στη βιβλιογραφία ένα καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον Oργανοκαταλυτικό πρωτόκολλο οξείδωσης που χρησιμοποιεί τη 2,2,2-τριφθοροακετοφαινόνη ως ενεργοποιητή του Η2Ο2 καταλύοντας την οξείδωση σιλανίων σε σιλανόλες. Η μεθοδολογία επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε και σε άλλους χρήσιμους οργανικούς μετασχηματισμούς, όπως οξείδωση τριτοταγών αμινών σε Ν-οξείδια, σουλφιδίων σε σουλφοξείδια και σουλφόνες, καθώς και αλκενιών σε εποξείδια. Η τελευταία εργασία αναδείχθηκε από την American Chemical Society ως Editor’s Choice και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2016 με το βραβείο Χίλδεγαρδ Ζέρβα για τη συμβολή της στην Οργανική Χημεία. Η αρχική μελέτη του μηχανισμού της οξείδωσης επέτρεψε την πραγματοποίηση οργανικών αντιδράσεων «εντός μίας φιάλης» για τη σύνθεση πλειάδας οργανικών ενώσεων, όπως, α-υδρόξυ κετόνες, ισοξαζόλια, τετραϋδροφουράνια, πυρρολιδίνες, ινδολίνες, διϋδροβενζοφουράνια και πολυ-αλκοόλες.

Ο μέχρι σήμερα αποδεκτός μηχανισμός οξείδωσης με τη χρήση ενεργοποιημένων κετονών περιλάμβανε τον σχηματισμό ενός ενδιάμεσου διοξιρανίου. Σε όλες όμως τις μελέτες με το νέο οξειδωτικό πρωτόκολλο προέκυπταν δεδομένα που δεν συμφωνούσαν με τον συγκεκριμένο αποδεκτό μηχανισμό δράσης. Η οξείδωση υποκατεστημένων ανιλινών μέσω διοξιρανίων οδηγεί σε νιτροενώσεις (σύμφωνα με τη βιβλιογραφία), ενώ η χρήση του νέου οργανοκαταλυτικού οξειδωτικού πρωτοκόλλου οδηγεί σε αζωξυ-ενώσεις. Στα αξιοσημείωτα της εργασίας, καταγράφεται μια ενδελεχής μελέτη του μηχανισμού της αντίδρασης με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (HRMS) που με τη χρήση σειράς δευτεριωμένων προτύπων-αντιδραστηρίων οδήγησε στη διευκρίνηση ενδιαμέσων μορίων-κλειδιών του μηχανισμού της αντίδρασης και ανέδειξε τους λόγους που διαφοροποιείται από τον μέχρι σήμερα προτεινόμενο μηχανισμό.
Τα προϊόντα οξείδωσης των ανιλινών έχουν μεγάλη σημασία για τη Χημική Βιομηχανία. Οι νιτροενώσεις χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για τη σύνθεση εκρηκτικών, αρωμάτων, φαρμάκων και πλαστικών, ενώ οι αζωξυ-ενώσεις αποτελούν κύρια συστατικά πολυμερών, βαφών και υγρών κρυστάλλων. Οι παραδοσιακές μέθοδοι σύνθεσης τους από την ανιλίνη είτε είναι υψηλού κόστους, είτε κάνουν χρήση αρκετά δραστικών συνθηκών που τις καθιστούν απαγορευτικές για ευαίσθητες λειτουργικές ομάδες, είτε παράγουν πολλά απόβλητα. Με τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο μας, τόσο νιτροενώσεις, όσο και αζωξυ-ενώσεις μπορούν να συντεθούν από υποκατεστημένες ανιλίνες εκλεκτικά και πολύ γρήγορα, με αρκετά χαμηλό κόστος και με μόνο παραπροϊόν το νερό.

Link άρθρου: http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/gc/c6gc03174a#!divAbstract

 


 

Ανάπτυξη καινοτόμων αναστολέων αυτοταξίνης απά την ομάδα του καθ. Γ. Κόκοτου για την αντιμετώπιση της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης

14/05/2018

Την ανάπτυξη μιας καινοτόμου κατηγορίας αναστολέων του ενζύμου αυτοταξίνη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (IPF) ανακοίνωσε η ομάδα του Καθηγητού Γιώργου Κόκοτου (Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που μόλις δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Medicinal Chemistry (2018, 61 (8), 3697–3711), ένας τέτοιος αναστολέας έδωσε πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα σε μοντέλο πνευμονικής ίνωσης πειραματοζώων, αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή και επαναφέροντας διάφορους δείκτες, όπως για παράδειγμα τη συγκέντρωση του κολλαγόνου στον πνεύμονα, σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, με μέση επιβίωση από την διάγνωση 2-5 χρόνια, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, καθόσον για τη νόσο αυτή δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση. Τα σημαντικά ευρήματα της ομάδας του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας στηρίζονται στον σχεδιασμό και στη σύνθεση καινοτόμων μικρών οργανικών μορίων που στοχεύουν στην αναστολή ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην παραγωγή ενός βιοδραστικού λιπιδίου.
Τα ένζυμα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων και οι υποδοχείς που αλληλεπιδρούν με τα βιοδραστικά λιπίδια αποτελούν έναν επιστημονικό τομέα που έχει ελάχιστα διερευνηθεί μέχρι σήμερα για την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τα λιπίδια να αποτελούν εξαιρετικά ελκυστικούς στόχους για τον σχεδιασμό και τη σύνθεση καινοτόμων μικρών μορίων που εμφανίζουν νέους μηχανισμούς φαρμακολογικής δράσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ερευνητικά αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν έχουν κατοχυρωθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε αυτή τη φάση διερευνώνται οι δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης της εφεύρεσης. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, που το 2016 ανήλθε σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Οι καινοτόμοι αναστολείς της αυτοταξίνης ανοίγουν νέους δρόμους για τη ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

 


 

Βράβευση του Αναπληρωτή Καθηγητή Δημητρίου Γεωργιάδη από την Ακαδημία Αθηνών, Δεκέμβριος 2014

13/05/2018

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Γεωργιάδης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Aκαδημία των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών) με το βραβείο «Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου» για την καλύτερη πρωτότυπη εργασία Ελλήνων ερευνητών για το 2014, στο πεδίο της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η συγκεκριμένη εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον επίσης βραβευθέντα Δρ. Ευστράτιο Στρατίκο (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»), δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό υψηλού συντελεστή απήχησης Proceedings of the National Academy of Sciences, U.S.A., και περιγράφει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξαιρετικά ισχυρών αναστολέων των αμινοπεπτιδασών του ενδοπλασματικού δικτύου και τη χρήση αυτών στην ανακάλυψη μιας νέας θεραπευτικής οδού για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία, διαβάστε εδώ (EN) and εδώ (GR).

 


 

Το επιστημονικό περιοδικό Dalton Transactions (Royal Society of Chemistry, RSC) επέλεξε και σχολίασε Ερευνητική Εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CrystEngComm (RSC) το 2012 και εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας

13/05/2018

Η ερευνητική εργασία με τίτλο «Two-dimensional frameworks built from Single-Molecule Magnets» που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ από την ερευνητική ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Παπαευσταθίου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CrystEngComm επιλέχθηκε ως Hot Article και σχολιάσθηκε στο ιστολόγιο του περιοδικού Dalton Transactions. Παράλληλα, η ερευνητική εργασία αποτέλεσε ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή άρθρα του περιοδικού CrystEngComm τον Ιανουάριο του 2012.

Όπως σχολιάζει ο κειμενογράφος του Dalton Transactions Blog, οι μαγνήτες μοναδικού μορίου ή μονομοριακοί μαγνήτες (single-molecule magnets, SMMs) είναι πλειάδες των μετάλλων μετάπτωσης που παρουσιάζουν υπερμαγνητική συμπεριφορά κάτω από μια θερμοκρασία. Το πλεονέκτημα των SMMs έναντι άλλων παραδοσιακών μαγνητών έγκειται στο γεγονός ότι οι SMMs μπορούν να διαλυθούν σε οργανικούς διαλύτες ενώ παράλληλα είναι κρυσταλλικά στερεά με ομοιόμορφο μέγεθος. Δύναται, επίσης, να τροποποιηθούν οι μαγνητικές τους ιδιότητες μεταβάλλοντας του οργανικούς υποκαταστάτες που περιβάλλουν τις πλειάδες. Οι SMMs έχουν πιθανές εφαρμογές στους κβαντικούς υπολογιστές και στην αποθήκευση πληροφοριών.

Η ερευνητική ομάδα του Ιωάννη Παπαευσταθίου συνέθεσε δύο νέα πολυμερή σύμπλοκα (coordination polymers) που βασίζονται σε εξαπυρηνικές πλειάδες [Mn6] του MnIII και τριμεσικά ανιόντα. Καθώς το σύστημα της αντίδρασης είναι ευαίσθητο στην παρουσία βάσεως, απομονώθηκαν και χαρακτηρίσθηκαν δύο νέα πολυμερή σύμπλοκα. Το πρώτο πολυμερές είναι δύο διαστάσεων (2D), υιοθετεί ένα μη-κανονικό δίκτυο και συγκρατείται με δεσμούς ένταξης και δεσμούς υδρογόνου. Το δεύτερο πολυμερές είναι επίσης δισδιάστατο, υιοθετεί ένα κανονικό δίκτυο και συγκρατείται μέσω δεσμών ένταξης. Παρόλο που τα δύο νέα πολυμερή υιοθετούν διαφορετικές δομές, και τα δύο βασίζονται σε εξαπυρηνικές πλειάδες [Mn6] SMMs με βασική κατάσταση spin, S = 4. Η μελέτη των μαγνητικών ιδιοτήτων των δύο πολυμερών συμπλόκων έδειξε ότι μεταξύ των ιόντων MnIII αναπτύσσονται σιδηρο- και αντισιδηρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις μέσα σε κάθε εξαπυρηνική πλειάδα ενώ οι πλειάδες [Mn6] μέσα σε κάθε δισδιάστατο πολυμερές είναι μαγνητικά απομονωμένες.

Η παραπάνω ερευνητική εργασία έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των Ι. Παπαευσταθίου και E. K. Brechin (University of Edinburgh, UK). Μία από τις προηγούμενες ερευνητικές τους εργασίες πάνω στο ίδιο αντικείμενο επιλέχθηκε να διακομίσει το εξώφυλλο του περιοδικού CrystEngComm ενώ λίγο αργότερα με κοινό άρθρο τους στην Encyclopedia of Inorganic and Bioinorganic Chemistry έθεσαν τις βάσεις για τη σύνδεση μεταξύ των ερευνητικών πεδίων των Metal-Organic Frameworks (MOFs) και των SMMs.

 


 

3rd ACTC meeting: “Liquid Biopsy in Clinical Practice” (www.actc2017.org)

03/10/2017

Το 3rd ACTC meeting: “Liquid Biopsy in Clinical Practice” διοργανώνεται στις 4-7 Οκτωβρίου 2017 στην Ρόδο από την Καθηγήτρια Ε. Λιανίδου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και τον Καθ. K. Pantel (University of Hamburg, Germany).

Το σημαντικό αυτό Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα και έχει ως σκοπό να καλύψει τα τελευταία δεδομένα σε ένα τομέα αιχμής στην έρευνα κατά του καρκίνου, στον τομέα της υγρής βιοψίας (liquid biopsy).

Η υγρή βιοψία αποτελεί μία μη-επεμβατική προσέγγιση για την παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο και βασίζεται στην άντληση πληροφοριών για την εξέλιξη του όγκου, καθώς και για την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων και εξατομικευμένης θεραπείας μέσω της ανάλυσης περιφερικού αίματος. Δίνει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού της εξέλιξης ενός συμπαγούς όγκου σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε πραγματικό χρόνο, μέσω λεπτομερούς μοριακής ανάλυσης του κυκλοφορούντος γενετικού υλικού του στο περιφερικό αίμα. Η προσέγγιση αυτή δίνει σημαντικές πληροφορίες για την βιολογία και την ετερογένεια του όγκου μέσω: α) ανίχνευσης και μοριακού χαρακτηρισμού κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (circulating tumor cells, CTCs), β) ανίχνευσης μεταλλάξεων και επιγενετικών τροποποιήσεων στο εξωκυττάριο κυκλοφορούν καρκινικό DNA (circulating tumor DNA, ctDNA), γ) μελέτης κυκλοφορούντων  miRNAs, και δ) απομόνωσης και μελέτης εξωκυτταρικών σωματιδίων (extracellular vesicles, EVs). Οι αναλύσεις αυτές δίνουν άλλη διάσταση στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα χαρακτηρισμού της νεοπλασματικής νόσου σε μοριακό επίπεδο για την εκτίμηση της πρόγνωσης, καθώς και την πρόβλεψη ανταπόκρισης ή της ανάπτυξης αντίστασης σε στοχευμένες θεραπείες, ειδικά όταν η απόκτηση  βιοπτικού υλικού από μεταστατικές εστίες δεν είναι πάντοτε εφικτή για πρακτικούς λόγους.

Κυκλοφορούντα Καρκινικά Κύτταρα: Τα CTCs είναι σπάνια κύτταρα που ανιχνεύονται στο περιφερικό αίμα και προέρχονται από πρωτοπαθείς και μεταστατικούς όγκους. Τα κύτταρα αυτά έχουν αποκτήσει την ικανότητα εισόδου στην κυκλοφορία και μπορούν να εξαγγειωθούν, και να προκαλέσουν την ανάπτυξη μεταστάσεων σε διαφορετικά όργανα. Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει την εφαρμογή του συστήματος CellSearch (Menarini) για την ανάλυση των CTCs στον καρκίνο του μαστού (2004), του παχέος εντέρου (2008) και του προστάτη (2008 για πρόγνωση και όχι για επιλογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ο μοριακός χαρακτηρισμός των CTCs μπορεί να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση της βιολογίας της ανάπτυξης μετάστασης καθώς και στην ταυτοποίηση νέων θεραπευτικών στόχων.

Εξωκυττάριο καρκινικό DNA: Το εξωκυττάριο DNA (cell-free DNA, cfDNA) ανιχνεύεται στο αίμα των  ασθενών με καρκίνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση μοριακών τροποποιήσεων που σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου. Το circulating tumor DNA (ctDNA) είναι ένα μικρό ποσοστό του cfDNA που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία από τα καρκινικά κύτταρα και περιλαμβάνει όλες τις μοριακές αλλαγές που χαρακτηρίζουν το καρκινικό κύτταρο. Η ανίχνευση μεταλλάξεων και επιπρόσθετων γενετικών και επιγενετικών ανωμαλιών στο ctDNA μπορούν να επιτευχθεί με μοριακές τεχνικές που χαρακτηρίζονται από υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα και μπορούν να εφαρμοστούν όταν δεν είναι εφικτή η λήψη βιοπτικού υλικού. Πρόσφατα η δοκιμασία ανίχνευσης μεταλλάξεων του γονιδίου EGFR στο ctDNA έχει λάβει έγκριση από το FDA και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην παρακολούθηση των ασθενών με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Συμπερασματικά η υγρή βιοψία παρέχει πολλές νέες δυνατότητες παρακολούθησης ασθενών με καρκίνο. Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας είναι ελάχιστα επεμβατικές και μπορούν να επαναληφθούν κατά την παρακολούθηση των ασθενών όσες φορές κρίνεται απαραίτητο, γεγονός που αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα τους στην κλινική πράξη. Όσον αφορά στο κλινικό εργαστήριο, οι αναλύσεις υγρής βιοψίας έχουν τη δυναμική ενός ευρύτατου πεδίου εφαρμογών όπως η ανάπτυξη στοχευμένων διαγνωστικών δοκιμασιών (theranostics) και συνοδών διαγνωστικών εξετάσεων (companion diagnostics) για συγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες, η παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, ενώ στο εγγύς μέλλον θα μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη και για την πρώιμη διάγνωση της νεοπλασίας. Οι δοκιμασίες υγρής βιοψίας ύστερα από επικύρωση, μπορούν να οδηγήσουν στην καλύτερη κλινική διαχείριση της θεραπείας των ασθενών, καθώς και στην κατανόηση της εξέλιξης του όγκου, σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν συνολικά 32 διαλέξεις από κορυφαίους Επιστήμονες και εξέχουσες προσωπικότητες του διεθνούς ερευνητικού χώρου στον τομέα της έρευνας του καρκίνου, 20 προφορικές και 114 ανηρτημένες ανακοινώσεις. Στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα παρευρεθούν περίπου 300 ερευνητές και κλινικοί ογκολόγοι από πολλές χώρες της Ευρώπης, Βορείου Αμερικής, Αυστραλίας κα. Το συνέδριο πλαισιώνεται από έκθεση καινοτόμων τεχνολογιών και μηχανημάτων για την ανάλυση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και εξωκυττάριου καρκινικού DNA στο αίμα ασθενών με καρκίνο. 

Ε. Λιανίδου, PhD

Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας – Κλινικής Χημείας

Τμήμα Χημείας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόεδρος του ACTC 2017

Website: http://en.actc-lab.chem.uoa.gr/

 


 

Η ερευνητική ομάδα ACTC Lab 3η διεθνώς στον τομέα της υγρής βιοψίας

06/02/2017

Η υγρή βιοψία (liquid biopsy) αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στην έρευνα του καρκίνου και αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση αντιμετώπισης των ασθενών. Παρέχει την δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης του όγκου σε πραγματικό χρόνο μέσω μίας απλής μη-επεμβατική αιμοληψίας και ενδείκνυται κυρίως για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η κλασική βιοψία καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη, αλλά όχι μόνο. Συγκεκριμένα η υγρή βιοψία περιλαμβάνει την ανίχνευση, καταμέτρηση και τον μοριακό χαρακτηρισμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (circulating tumor cells, CTCs) στο περιφερικό αίμα ασθενών με καρκίνο, αλλά και την ανάλυση στο πλάσμα μεταλλάξεων συγκεκριμένων γονιδίων και γενετικών αλλαγών στο εξωκυττάριο καρκινικό DNA (circulating tumor DNA, ctDNA), ή κυκλοφορούντων microRNAs (circulating miRNAs). Η υγρή βιοψία προσφέρει μια καινοτόμο μη-επεμβατική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τη συνεχή λήψη πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του όγκου, με σκοπό την πρόγνωση, αλλά και την επιλογή ασθενών για την χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας.
Στον τομέα αυτό η Ερευνητική ομάδα Ανάλυσης Κυκλοφορούντων Καρκινικών Κυττάρων (ACTC lab, en.actc-lab.chem.uoa.gr) της Καθ. Ε. Λιανίδου, στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ δραστηριοποιείται ενεργά κατά τα τελευταία 15 χρόνια, και είναι πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτό πιστοποιείται από την πληθώρα των ερευνητικών δημοσιεύσεων, ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και της διεξαγωγής τριών διεθνών συνεδρίων, με θέμα την Υγρή Βιοψία. Με βάση πρόσφατα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα της Καθ. Ε. Λιανίδου στο ΕΚΠΑ κατατάσσεται ως προς τις δημοσιεύσεις τρίτη διεθνώς στον τομέα της υγρής βιοψίας, σε σύγκριση με μεγάλα διεθνή κέντρα (https://www.linknovate.com/search/?query=liquid+biopsy).

Liquid biopsy consists today one of the most important research topics in the fight against cancer, and represents a novel approach for the selection of patients for individualized treatments. Liquid biopsy provides the potential to follow tumor evolution over time, through simple and non-invasive blood tests, especially in cases where the classic biopsy approach is not feasible. The liquid biopsy approach consists of detection, enumeration and molecular characterization of circulating tumor cells (CTCs) in peripheral blood, or detection of specific alterations in circulating tumor DNA (ctDNA), such as mutations, and methylation, or circulating miRNAs in plasma. This novel approach provides continuous information on tumor evolution and is very important for prognosis and patient selection for individualized treatments.
The Analysis of Circulating Tumor Cells Research team of Prof. Evi Lianidou (ACTC lab, en.actc-lab.chem.uoa.gr/), based in the Department of Chemistry, in the National and Kapodistrian University of Athens (NKUA), is working on this area during the last 15 years and is widely recognized based on publications, research grants and the organization of three International meetings on liquid biopsy up to now. It is our pleasure to announce that based on recent data (https://www.linknovate.com/search/?query=liquid+biopsy), the ACTC research group, led by Prof. Evi Lianidou in the Department of Chemistry in NKUA is recognized as one of the top research groups worldwide in the area of liquid biopsy.

 


 

Η Ακαδημία Αθηνών Βραβεύει τον επικ. Καθηγητή Χριστόφορο Κόκοτο

23/12/2016

Η Ακαδημία Αθηνών, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 στα πλαίσια της Πανηγυρικής της Συνεδρίας, βράβευσε τον Επίκουρο Καθηγητή Οργανικής Χημείας Χριστόφορο Κόκοτο και τον συνεργάτη του Δημήτριο Λημνιό με το βραβείο Χίλδεγαρδ Ζέρβα για την ανάπτυξη ενός Πράσινου και φιλικού προς το περιβάλλον Οργανοκαταλυτικού πρωτοκόλλου εποξείδωσης, εργασία που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του ΕΚΠΑ. Η αντίδραση αυτή είναι μεγάλης σημασίας για τη Χημική Βιομηχανία και ειδικότερα για τη Φαρμακευτική Βιομηχανία, διότι τα εποξείδια αποτελούν σημαντικά ενδιάμεσα για τη σύνθεση πολλών φαρμάκων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο Επίκ. Καθηγητής Χριστόφορος Κόκοτος, απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε τις διδακτορικές του σπουδές στην Ασύμμετρη Οργανική Σύνθεση στο University of Bristol, UK με τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Varinder Aggarwal και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Princeton University, USA με τον πρωτεργάτη της Οργανοκατάλυσης, Καθηγητή David W. C. MacMillan πάνω σε θέματα Οργανοκατάλυσης και Φωτοκατάλυσης. Από το 2014 υπηρετεί στο Τμήμα Χημείας έχοντας δημιουργήσει μία ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα που ασχολείται δυναμικά με την Οργανοκατάλυση και τη Φωτοκατάλυση.

Το 2014, η ερευνητική ομάδα του Χ. Κόκοτου ανέπτυξε ένα καινοτόμο, Πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον πρωτόκολλο οξείδωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οξείδωση πληθώρας οργανικών ενώσεων. Η μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης εργασίας, που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό της ACS Journal of Organic Chemistry, αναγνωρίσθηκε αμέσως από την American Chemical Society που επέλεξε το άρθρο ως Editor’s choice, για τη συμβολή του στην Οργανική Συνθετική Χημεία. Η εργασία αυτή αποτέλεσε ένα από τα πλέον αναγνωσμένα άρθρα του περιοδικού για 12 μήνες. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα του Χριστόφορου Κόκοτου επέκτεινε την εφαρμογή του οξειδωτικού πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με άλλες οργανικές αντιδράσεις που οδηγούν σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και οι σχετικές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης τόσο της Οργανικής όσο και της Πράσινης Χημείας (Green Chemistry, Organic Letters, Advanced Synthesis Catalysis, Chemistry a European Journal). Σήμερα, οι έρευνες του στρέφονται στη χρήση της ηλιακής ακτονοβολίας για τη διεξαγωγή οργανικών χημικών διεργασιών.